04 lutego 2010

Yerba mate

Yerba mate to zmielone i wysuszone liście paragwajskiego ostrokrzewu z których robi się herbate o takiej właśnie nazwie. Co kryje się pod ta nawą i jakie właściwości oraz sposoby jej wyrobu można poznać? Ten typ herbaty głownie popularny jest w Ameryce południowej w takich krajach ja Argentyna czy Brazylia. Herbaty świata są różne a ten typ jest dość odznaczający się. Nazwa yerba mate podobno jest wymyślona przez jezuitów a historia popularności tej herbaty sięga 17 wieku. Historia jest dość długa i trudno byłoby ją szczególnie odpisać,ale w internecie jest masa artykułów o tym wiec dla ciekawego nic trudnego.




Tradycyjny sposób parzenie herbaty wygląda następująco: susz wsypuje się do około 2/3 naczynie. Następnie (niewiadomo z jakiego powodu) naczynie odwraca się do górny dnem i potrząsa. Kolejna faza to zalanie wodą. Ci którzy maja pojęcie trochę o napojach wiedzą że woda musi byc ostudzona czyli 65-80 stopni. Aby otrzymać pożądaną temperaturę wody należy ją odstawić na 10min a następnie zalać herbatę.

W Ameryce południowej picie takiej herbata jest rytuałem i wykonuje się go w gronie rodziny. Dokładnie tak samo jak herbaty zielone w Chinach tak tu yerba mate. Wynika to z tego że różne kultury mają różne tradycje. W wielkiej Brytanii np pije się herbata earl grey ale w takich krajach jak Polska która nie ma żadnych znanych tradycji względem herbaty pije się wszystko czyli herbaty białe, herbata owocowe i bardzo popularne mieszanki owocowe. Nie możemy narzekać na słaby gatunek tych herbat bo w Polsce są super producenci tego typu produktów,każdy znajdzie coś dla siebie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz