09 lutego 2010

Parzenie herbaty

Aby przygotować dobra i aromatyczną herbatę potrzeba dobrej wody. Woda jest podstawą do otrzymania smacznej herbaty. Musi być ona niewątpliwie miękka i jej zawartość wapnie musi być jak najmniejsza. Jednak w Polsce w naszych kranach często leci dość twarda woda ze znaczą zawartością chloru czy fluoru. Woda jest najważniejszym składnikiem herbata więc najlepszym rozwiązaniem będzie użycie wody mineralnej z butelki lub filtrowana woda ta z naszego kranu.

Proces gotowania wody jest złożony i trochę śmiesznie jest opisywać wszystkie trzy stadia gotowania się wody. Najważniejszą informacją jest fakt że najgorsza woda na herbatę to woda przegotowana. Trzeba po prosty wiedzieć kiedy ją wyłączyć.

Kolejny etap to dawkowanie herbaty. Ogólnie jest przyjęte że na jedną filiżankę sypiemy jedną łyżkę herbaty. Nadmierne dodanie suszu zdecydowanie pogarsza smak herbaty czego oczywiście nikt nie chce. A wracając do wody temperatura wody zagotowanej jest zależna od rodzaju herbaty która robimy. Taka średnia wynosi ok 75 stopni. A ile trzeba parzyć herbatę? Przynajmniej 3-5 min aby nabrała smaku.

Właściwie czy jest to herbata yerba mate czy herbata białe proces ich parzenia jest unikalny. Wiedza jak przyrządzić dobrą herbatę sprawa że stajemy się prawdziwymi smakoszami herbata i wtedy żadne herbaty świata nie mają przed nami tajemnic.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz