Herbata zielona to najstarsza herbata na świecie. Od jej odkrycia minęło już 5000 lat. Nie jest też tajemnicą że odkrywcami tego typu herbaty są Chińczycy. Herbata stanowi najbardziej popularny napój w Chinach i Japonii. Przez wiele tysięcy lat tylko w tych rejonach pito rytualnie ten napój.W dzisiejszych czasach coraz bardziej przekonują się do niej Europejczycy.
Chiny są największym producentem zielonej herbaty na świecie a im plony sięgają 75% zasobów całego świata.W celu otrzymania zielonej herbaty, podczas produkcji świeżo zebrane liście pozostawia się do przeschnięcia i poddaje obróbce cieplnej, co powstrzymuje fermentację. A więc bez fermentacji liście wciąż zostają zielone ich właściwości lecznicze nie ulegają zmianie. Poprzez idealnie dobraną formę obróbki herbata zielona utrzymuje w sobie duże ilości witaminy C co stawią ją na pierwszym miejscu w takim rankingu.
Z zielonej herbaty produkowane są najbardziej znane mieszanki herbaciane. Owoce i inne herbaty łączą się z zieloną tworząc aromatyczną kompozycje. Wszystkie procesy które przechodzą liście zielonej herbaty nie zabijają jej właściwości,aromatu i koloru. Jest to bardzo dobra cech bo wiele herbat nie może się nią poszczycić.
W niektórych rejonach Chin wszystkie procesy czyli zbieranie liści,ich suszenie i zbieranie ususzonych wciąż odbywa się w sposób ręczny.Jest to rzadka metoda ale warto zaznaczyć ze występuje.
Można powiedzieć że herbaty zielone są pod każdym względem naj i to jest prawda. Produkowane na największa skalę o najbardziej leczniczych właściwościowych staną się z biegiem lat najpopularniejszą herbata świata.
20 stycznia 2010
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz