20 stycznia 2010

Herbaty zielone

Herbata zielona to najstarsza herbata na świecie. Od jej odkrycia minęło już 5000 lat. Nie jest też tajemnicą że odkrywcami tego typu herbaty są Chińczycy. Herbata stanowi najbardziej popularny napój w Chinach i Japonii. Przez wiele tysięcy lat tylko w tych rejonach pito rytualnie ten napój.W dzisiejszych czasach coraz bardziej przekonują się do niej Europejczycy.


Chiny są największym producentem zielonej herbaty na świecie a im plony sięgają 75% zasobów całego świata.W celu otrzymania zielonej herbaty, podczas produkcji świeżo zebrane liście pozostawia się do przeschnięcia i poddaje obróbce cieplnej, co powstrzymuje fermentację. A więc bez fermentacji liście wciąż zostają zielone ich właściwości lecznicze nie ulegają zmianie. Poprzez idealnie dobraną formę obróbki herbata zielona utrzymuje w sobie duże ilości witaminy C co stawią ją na pierwszym miejscu w takim rankingu.




Z zielonej herbaty produkowane są najbardziej znane mieszanki herbaciane. Owoce i inne herbaty łączą się z zieloną tworząc aromatyczną kompozycje. Wszystkie procesy które przechodzą liście zielonej herbaty nie zabijają jej właściwości,aromatu i koloru. Jest to bardzo dobra cech bo wiele herbat nie może się nią poszczycić.
W niektórych rejonach Chin wszystkie procesy czyli zbieranie liści,ich suszenie i zbieranie ususzonych wciąż odbywa się w sposób ręczny.Jest to rzadka metoda ale warto zaznaczyć ze występuje.


Można powiedzieć że herbaty zielone są pod każdym względem naj i to jest prawda. Produkowane na największa skalę o najbardziej leczniczych właściwościowych staną się z biegiem lat najpopularniejszą herbata świata.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz