Herbata biała jest pochodzenia chińskiego. Głownie produkowana jest w Chinach i w błędzie jest ten kto myśli że jest to tania,słabo jakościowa rzecz. Herbata biała liściasta należy do najdroższych herbat na świecie. Cena za 100 gramów sięga nawet 100 zł.
Herbata biała powstaje z młodych pączków i zostają zerwane gdy nie są jeszcze rozwinięte. Ten proces jest możliwy tylko w wiosnę. Częstym działaniem jest ochranianie krzewów przed słońcem w celu zapobiegania wytwarzanie się chlorofilu. Pączki zaraz po zerwaniu więdną i są suszone. Taki gatunek herbaty nie sprzedaje się w postaci herbata w saszetkach. Nic tego typu,żadnych herbat ekspresowych. Pełnia aromatu możliwa jest tylko dzięki zaparzeniu dużych aromatycznych liści. Jest to jedyna herbata przy której panują takie rygory. Czekanie na odpowiedni moment zbioru, przestrzeganie metod zbioru i procesów obróbki.
Herbata biała będąca już gotowym produktem do spożycia jest koloru lekko srebrnego.
18 stycznia 2010
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz