27 stycznia 2010

Mieszanki herbaciane

Mieszanki herbaciane to specyficzne herbaty które powstają z połączenia przynajmniej dwóch składników. Najczęściej spotykane mieszanki herbaciane lub jak kto woli mieszanki owocowe są dostępne w każdej dobrej herbaciarni.

Mieszanka Bora bora - a więc herbata czarna połączona z herbatą zieloną mająca wyrazisty aromat południowych owoców. Mieszanka zawiera dodatki takie jak kwiaty słonecznika, bławatka oraz papayi. Egzotyczna nazwa całkowicie wyraża smak i aromat herbaty.
Japońska wiśnia to kolejna mieszanka herbaciana geograficznie bardzo oddalona od nas (wnioskując po nazwie).Mieszanka herbaty czarnej z herbata zieloną z dodatkiem rodzynek o smaku wiśniowym.

Lampa Alladyna to kompozycja z herbaty czarnej i zielonej z dodatkiem papay, ananasa, truskawki i hibiskusa. Herbata pełna owoców dająca zastrzyk energii oraz bardzo kolorowy wygląd suszonych owoców poprawia nastrój i komfort picia.




Sekret Mnichów - to podobna kompozycja herbaciana do tych wyżej wymienionych.Oprócz połączenia herbaty czarnej i zielonej dołączone są kwiaty jaśminu,nagietka, o bardzo niespotykanym aromacie.

I zielony skoczek czyli już połączenie konkretnych herbat,konkretnych firm. Występuje razem z płatkami słonecznika dając niesamowity aromat.

25 stycznia 2010

Herbata czerwona

Herbata czerwona to całkowicie inna herbata od wszystkich wymienianych i produkowanych na świecie. Jedni twierdzą że jest to tajemnicza herbata,pewnie z tego względu że jej proces powstawania jest ciągle ukrywany. Jest to herbata pełna pozytywnych właściwości którymi są czynne związki biologiczne jak alkaloidy, flawonoidy, wapń, magnez czy witaminę E.Najlepszą herbatą czerwoną jest Pu-Erh liściasta(z liści drzewa Oingmao, które jest królem drzew herbacianych), która ma delikatny aromat i dużą wydajność. Jet to herbata o bardziej gorzkim smaku niż herbata czarna dlatego dodaje się do niej aromaty. Tworzą się takie jakby mieszanki herbaciane, choć nie do końca.




Swój niepowtarzalny aromat oraz właściwości lecznicze zawdzięcza podwójnej fermentacji. Jej właściwości rosną proporcjonalnie do tego ile dane liście leżą. Są takie przypadki gdzie liście czerwonej herbaty leżakują ponad 60 lat w tajemniczych grotach. I tu wchodzimy w sferę herbat których cena osiąga bardzo dużych kwot. Najlepsze właściwości lecznicze,cudowny smak oraz właściwości o których zaraz będzie mowa sprawiają że jest to jednak z najszlachetniejszych herbat na świecie.


A więc wspomniane właściwości to właściwości odchudzające. Picie czerwonej herbaty u osób w wielu 35-55 lat pomaga zrzucić zbędne kilogramy z krótkim czasie. Podczas kuracji oczywiście należy pić herbatę i wyłącznie wodę mineralną. Herbata czerwona liściasta powinna być w ofertach restauracji i kawiarni.Niestety w Polsce jet to rzadkość. Nie byłoby chyba lepszego uczucia jak wyjście z koleżanką na miasto na herbatkę i popijając czerwoną tracimy tłuszcz. Niestety tak to nie działa:)

22 stycznia 2010

Herbaty czarne

Legenda głosi, iż czarna herbata powstała przypadkowo, w wyniku zmoknięcia (powodującego fermentację) ładunku zielonej herbata , przewożonej kliprem do Anglii. To jest chyba najbardziej znana historia w świecie herbat i nikt nie jest w stanie jej potwierdzić. Dla nas nie to żadnego znaczenia jak ktoś kilkaset lat temu wynalazł herbatę. Jest to produkt który pijemy najczęściej a właściwie jedno co nas interesuje to cena. Herbaty w saszetkach to to co nam się kojarzy ze zwykła czarną herbatą. Przechodzi ona cztery główne procesy obróbki.




Te etapy to: więdnięcie, zwijanie, fermentowanie i suszenie. Każdy z tych procesów ma swój unikalny tok który za każdym razem musi przebiegać identycznie. Producent herbat doskonale wie że najlepiej jego herbata smakuje bez zbędnych dodatków.W ten sposób może niepotrzebnie stracić swój smak. Dlatego herbata czarna z dodatkami, owszem występuje,ale bez większego zainteresowania wśród konsumentów. Herbata dla gastronomii i herbata dla restauracji to nic innego jak czarna herbata. English Breakfast to termin jak najbardziej powiązany z herbatą czarną, bo herbata jest najczęstszym napojem pitym podczas posiłków na świecie.

Kończąc opisywać nasz czarny napar watro wspomnieć że jest coś takiego jak herbata on line. Herbaciarnie występują również w realny sposób ale sklep internetowy to szybki sposób na przejrzenie wielu herbaciarni,wraz z obrazkami i opisami herbat.

20 stycznia 2010

Herbaty zielone

Herbata zielona to najstarsza herbata na świecie. Od jej odkrycia minęło już 5000 lat. Nie jest też tajemnicą że odkrywcami tego typu herbaty są Chińczycy. Herbata stanowi najbardziej popularny napój w Chinach i Japonii. Przez wiele tysięcy lat tylko w tych rejonach pito rytualnie ten napój.W dzisiejszych czasach coraz bardziej przekonują się do niej Europejczycy.


Chiny są największym producentem zielonej herbaty na świecie a im plony sięgają 75% zasobów całego świata.W celu otrzymania zielonej herbaty, podczas produkcji świeżo zebrane liście pozostawia się do przeschnięcia i poddaje obróbce cieplnej, co powstrzymuje fermentację. A więc bez fermentacji liście wciąż zostają zielone ich właściwości lecznicze nie ulegają zmianie. Poprzez idealnie dobraną formę obróbki herbata zielona utrzymuje w sobie duże ilości witaminy C co stawią ją na pierwszym miejscu w takim rankingu.




Z zielonej herbaty produkowane są najbardziej znane mieszanki herbaciane. Owoce i inne herbaty łączą się z zieloną tworząc aromatyczną kompozycje. Wszystkie procesy które przechodzą liście zielonej herbaty nie zabijają jej właściwości,aromatu i koloru. Jest to bardzo dobra cech bo wiele herbat nie może się nią poszczycić.
W niektórych rejonach Chin wszystkie procesy czyli zbieranie liści,ich suszenie i zbieranie ususzonych wciąż odbywa się w sposób ręczny.Jest to rzadka metoda ale warto zaznaczyć ze występuje.


Można powiedzieć że herbaty zielone są pod każdym względem naj i to jest prawda. Produkowane na największa skalę o najbardziej leczniczych właściwościowych staną się z biegiem lat najpopularniejszą herbata świata.

18 stycznia 2010

Herbata biała

Herbata biała jest pochodzenia chińskiego. Głownie produkowana jest w Chinach i w błędzie jest ten kto myśli że jest to tania,słabo jakościowa rzecz. Herbata biała liściasta należy do najdroższych herbat na świecie. Cena za 100 gramów sięga nawet 100 zł.

Herbata biała powstaje z młodych pączków i zostają zerwane gdy nie są jeszcze rozwinięte. Ten proces jest możliwy tylko w wiosnę. Częstym działaniem jest ochranianie krzewów przed słońcem w celu zapobiegania wytwarzanie się chlorofilu. Pączki zaraz po zerwaniu więdną i są suszone. Taki gatunek herbaty nie sprzedaje się w postaci herbata w saszetkach. Nic tego typu,żadnych herbat ekspresowych. Pełnia aromatu możliwa jest tylko dzięki zaparzeniu dużych aromatycznych liści. Jest to jedyna herbata przy której panują takie rygory. Czekanie na odpowiedni moment zbioru, przestrzeganie metod zbioru i procesów obróbki.

Herbata biała będąca już gotowym produktem do spożycia jest koloru lekko srebrnego.

06 stycznia 2010

Herbata dla kawiarni

Herbata w kawiarni jest czymś najzwyklejszym na świecie. Obok kawy stanowi najbardziej popularny napój świata. Herbata biała, herbata czarna, herbata czerwona liściasta, herbata zielona to pozycje w kawiarniach. Wybór jest duży a ludzie i tak często piją to do czego są przyzwyczajeni. Tak czy siak herbata w kawiarni znajdować się powinna.

Mieszanki herbaciane to według wielu dobry pomysł na poszerzenie oferty kawiarni. Tego typu herbat nie można często dostać w lokalach gastronomicznych więc sięgamy po nie w domu. I tu pojawia się pojęcie sklep herbaciany. Są dwie drogi wyjścia.Albo wybrać się do takiego sklepu (a najpierw go znaleźć) lub herbata online. Obie opcje są dobre,lecz trzeba wybrać która jest lepsza. Obie są dobre i mają w swoich ofertach prawie wszystkie typy herbat z każdego zakątku świata.

Może podzielny ich tak. Sklep herbaciany jest lepszy w sprzedaży takich produktów jak herbaty zielone, herbaty czarne i wszystkie herbaty w saszetkach a sklepy online mieszanki owocowe i mieszanki herbaciane. Nie każdą herbaciarnie jest stać sprowadzać najlepsze herbaty z całego świata, a dla sklepów internetowych nie jest to żaden kłopot.

Jednym słowem każda herbata ma swoje indywidualne właściwości,pomaga na coś innego i ma inny smak. Wielu smakoszy i koneserów zaleca pić herbatę w szczególności zieloną. Jest to z pewnością lepszy napój do obiadu niż napoje gazowane pełne chemii.